Warsztaty – Bibułkarstwo

Bibułkarstwo, czyli 200 lat „wymarłego w Polsce rękodzieła” – robienia  kwiatów i ozdób z bibuły.

 

Szukając historii interesującego mnie tematu – robienia kwiatów i ozdób z bibuły – z różnych źródeł dowiedziałam się, że jest to rękodzieło z 200 –  letnią tradycją i jest „WYMARŁE”. 
Od dwudziestu lat zajmuję się rękodziełem ludowym, zwłaszcza bibułkarstwem. Uważam, że jak na swój wiek jest ono (rękodzieło) w dobrej kondycji z tendencją rozwojową.

Bibułkarstwo -do Polski zawitało w XIX wieku. Jest to zajęcie polegające na robieniu ozdobnych kwiatów (głównie maków, stokrotek, chabrów, niezapominajek, dzwonków) i ozdób innych dekoracji.

Przekazując swoją wiedzę i umiejętności innym, propaguję tradycje polskiego rękodzieła, ze szczególnym uwzględnieniem bibułkarstwa. Stosuję materiały naturalne i biodegradowalne, w ten sposób eliminuję plastiki i tandetną „chińszczyznę”. 

Do swoich zajęć używam bibuły marszczonej o zróżnicowanej grubości i różnym stopniu marszczenia.

PROPOZYCJA WARSZTATÓW: 

I. Kwiaty Ogrodu Wyobraźni – są w różnych kształtach  i kolorach.

 Można z nich zrobić bukiety, wianki, stroiki a pojedynczymi  kwiatkami można ozdobić wszystko.

Są to NASZE KWIATY, możemy „puścić wodze wyobraźni” i zrobić takie, jakich nigdzie nie ma.   

II. Makowe Bukiety –  podstawowym ich składnikiem są kwiatki  z bibuły (maki, chabry, rumianki), dodatkiem mogą być kłosy traw i zbóż (mój autorski pomysł).

 

 

 

III. Malwy – są to kwiaty różnej wielkości o jednolitym  wzorze,

 kolorze, upięte na leszczynowych lub innych patykach.                   

 

 

 

IV. Aniołki – mierzą od 5 cm do 12 cm. Stanowią uniwersalną

 ozdobę (lub prezent) na wszelkie okazje jak i bez żadnej okazji. 

 

 

V. Ozdoby z bibuły i papieru kolorowego – sznureczki, gwiazdki, łańcuchy i wiele innych wzorów. Mogą ozdabiać choinki, stroiki, okna, lustra, ściany, drzwi, lampy, itp. Do ich robienia używam bibuły marszczonej, papieru kolorowego i różnobarwnych traw.

 

VI. Palmy – są podstawowym, tradycyjnym elementem Wielkanocy. Mogą być zrobione z: traw, zbóż, gałązek z baziami, bukszpanu, jałowca; kwiatów i tasiemek z bibuły.